Retete de la voi!!!

Daca vreti sa va impartasiti o anumita reteta culinara de care sunteti mandrii si care cosiderati ca este foarte,foarte buna va astept sa mi-o trimiteti pe adresa de email retetedelicioase@yahoo.com . Eu o voi posta pe acest blog specificand prenumele si orasul persoanei care a trimis-o. Astept cu interes email-urile voastre!

23 apr. 2008

Cozonac cu nuca si cacao

Ingrediente:Aluat

-1kg faina

-2 pachetele drojdie proaspata(2*25g=50g)

-1/2 kg lapte(2 cani)

-5 oua

-2 cani de zahar

-1 margarina unirea

-stafide 100-150 g

-2 esenta rom,2 esente vanilie...cozonacul trebuie sa fie aromat!

-coaja de lamaie sau esenta de lamaie

Umplutura:

-4 oua

-2 lingurite cu varf de cacao

-esenta vanilie si rom mai multicel

-300-350 g nuca macinata dar nu foarte mult ca sa o simtim in cozonac(cu cat mai multa cu atat mai bine)

-3/4 cana zahar

Din aceasta reteta am facut 3 cozonaci.Normal dintr-un kg faina ies 2 cozonaci dar la framantat a mai intrat 1/2 kg faina deci un cozonac in plus.

Modul de preparare:

Drojdia de bere se dizolva in putin lapte caldut.Intr-un lighean mare se pune kg-ul de faina,se face o gaura in mijloc si se pune drojdia dizolvata.Se separa albusurile de galbenusuri.Albusurile se bat spuma apoi se adauga zaharul peste ele si se bate pana devin tari.Galbenusurile se freaca cu putina sare.Se adauga peste faina albusurile batute,galbenusurile,aromele,stafidele,margarina topita(dar sa nu fie fierbinte) si laptele care trebuie sa fie la temperatura camerei.Se amesteca foarte bine.Eu am amestecat coca la mixer cu picioarele speciale pentru coca.Aceasta coca care rezulta este un pic cam moale asa ca o luam la framantat cu mana si adugam faina putin cate putin).Coca nu trebuie sa iasa tare.Trebuie sa fie inspre moale dar totusi sa nu se lipeasca de maini.Dam drumul la cuptor ca sa se incalzeasca la 240 grade si punem coca la crescut pe aragaz.Lasam aprox 1 ora.

Intre timp facem Umplutura,adica amestecam toate ingredientele care le-am enumerat.

Dupa ce coca a crescut vizibil,o impartim in 3 parti egale.Adica cei 3 cozonaci sau 2 depinde de cantitatea de coca rezultata.O intindem si o ungem cu umplutura din cacao si nuca.Rulam aluatul si il punem in tava unsa cu margarina si hartie de copt.Ungem cozonacii pe deasupra cu un ou batut cu zahar vanilat.Dupa ce am pus in tavi cei trei cozonaci ii bagam in cuptor la mijloc.Nu avem voie sa deschidem cuptorul 20-25 min.Ii incercam sa vedem daca sunt facuti cu o scobitoare.Daca se ia pe scobitoare coca inseamna ca trebuie sa-i mai lasam la cuptor.Timpul de coacere aproximativ 45-50 min.

Pofta buna!

Niciun comentariu:

Prieteni...:))