Retete de la voi!!!

Daca vreti sa va impartasiti o anumita reteta culinara de care sunteti mandrii si care cosiderati ca este foarte,foarte buna va astept sa mi-o trimiteti pe adresa de email retetedelicioase@yahoo.com . Eu o voi posta pe acest blog specificand prenumele si orasul persoanei care a trimis-o. Astept cu interes email-urile voastre!

19 mai 2008

Dovlecei la cuptor cu smantana si parmezan

Ingrediente:
-1 dovlecel mai mare (lung dar nu foarte gros)
-1 borcanel smantana -150 g
-50-75 g parmezan ras
-2 oua
-sare,piper
Modul de preparare:
Se prajesc repede dovleceii in putin ulei,se scot si se lasa la racit.Intr-un castron se bat ouale,se adauga smantana ,sare,piper dupa gust si 3/4 din cantitatea de parmezan.Se ia o forma de 12 briose,se unge cu unt,se pune cate o felie de dovlecel in fiecare forma si se adauga compozitia din oua si samntana.Se presara deasupra restul de parmezan si se da la cuptor pana se rumenesc!
Pofta buna!

18 mai 2008

Pui chinezesc cu legume si orez

Ingrediente:

-un piept de pui dezosat

-un ardei gras rosu

-un ardei gras verde

-un ardei gras galben

-1 rosie mare

-2,3 fire ceapa verde

-1 capatana usturoi

-2 morcovi fierti,dar nu foarte tare

-porumb tanar

-orez cu bob lung

-seminte de susan

-ulei de masline ,daca nu avem punem ulei de floarea soarelui

-sare,piper,putin curry,boia dulce,putin ghimbir ras

-sos de soia

Modul de preparare:

Punem in wok la calit usturoiul taiat marunt.Daca nu avem wok,folosim o cratita adanca de care nu se lipeste mancarea..teflonata.Dupa ce s-a calit usturoiul adaugam pieptul de pui taiat fasii de grosimea unui deget.Intre timp punem orezul la fiert;vedem pe punga timpul de fierbere.Dupa ce a fiert il scurgem de apa ramasa.

Cand a inceput puiul sa prinda culoare aurie adaugam legumele taiate.Ardeiul trebuie taiat in fasii subtiri,rosia cubulete,morcovul feliute subtiri,ceapa tocata marunt si porumbul tanar taiat pe din doua pe lungimea lui (eu nu am pus de aceasta data pentru ca nu am gasit).Mai adaugam ulei,sare,piper dupa gust,putin curry,o lingurita boia dulce si ghimbirul ras.Daca ne place mancarea picanta punem in loc de boia dulce boia iute.

Dupa ce s-au inmuiat legumele oprim focul si asezam platoul in felul urmator: primul strat de orez,apoi legumele cu puiul,presaram seminte de susan si sosul de soia din abundenta.Sosul de soia se presara cand legumele sunt fierbinti.

Pofta buna!

12 mai 2008

Ornamente din ciocolata pentru torturi si prajituri

Se topeste ciocolata la cuptorul cu microunde si se pune intr-o punga taiata foarte putin la un colt.Pe o fartie de copt se fac diferite forme cu ciocolata topita apoi se lasa sa se raceasca sau se da la congelator 1 minut.
Daca nu aveti hartie pentru copt o inlocuim cu o coala de hartie normala unsa cu unt.Se poate folosi ciocolata alba cat si cea neagra.

Tort cu visine din compot si blatul de cacao

Reteta de la Mihaela-Bunatati din bucataria mea Va dau reteta asa cum am facut-o eu :

Ingrediente:

Blat:-5 oua

-5 linguri apa calda

-180 g faina

-1 lingura cacao

-150 g zahar

-1plic praf de copt

Umplutura:

-compot de visine

-1 plic zahar vanilat

-2 pliculete gelatina dr.Oetker

Sirop:zeama de la compot + zahar +putina esenta rom

Ornat:2 plicuri frisca dr. Oetker+1/2 l lapte

Preparare:Prima data facem frisca dupa instructiunile de pe plic dar punem mai putin lapte decat este indicat si o bagam la frigider ca sa se intareasca.

Blatul :Se separa galbenusurile de albusuri.Galbenusurile se freaca cu apa si zaharul pana se face ca o maioneza.Albusurile se bat spuma pana nu se desprinde de pe vas si se adauga peste galbenusuri.Se incorporeaza si faina,cacaoa si praful de copt.Se pune in forma de tort cu hartie de copt.Se lasa la cuptor aproximativ 40-45 min.Deschideti cuptorul intre timp sa verificati cu o scobitoare daca este gata.

Umplutura:Un borcan compot de visine (eu l-am facut pentru ca am avut visinele la congelator).In acest compot se adauga pliculetele de gelatina si se respecta indicatiile de preparare dupa pliculete.Umplutura se face dupa ce am facut blatul ca sa nu se inchege intre timp.

Taiem blatul in doua bucati,partea de jos trebuie sa fie mai groasa decat cea de sus;Insiropam prima jumatate de blat (aceea mai groasa),punem umplutura din visine atunci cand incepe sa se inchege gelatina si 1/3 din cantitatea de frisca (restul se pastreaza pentru ornat).Se pune deasupra si cea de-a doua jumatate de blat insiropata.Tortul se imbraca in frisca si se orneaza dupa preferinte.Se da la frigider pana il servim.

Pofta buna!

10 mai 2008

Tarta cu capsuni

Tarte mici
si mare...
Ingrediente: Blat
-maxim o cana faina -1/2 pachet unt sau margarina moale -100 g zahar brun (daca nu avem punem zahar normal) -1 albus -coaja lamaie -esenta lamaie -1 plic zahar vanilat
Crema
-1 plic budinca de frisca sau vanilie -1/2 cutie mascarpone (aprox.125 g) -1/2 l lapte -un pic de esenta migdale sau lamaie -4 linguri zahar
Umplutura
-in cazul de fata capsuni dar se poate folosi orice alte fructe:kiwi,portocale,banane,mure,mere coapte,pere,etc -2 plicuri gelatina
Mod de preparare:
Blatul:Se amesteca toate ingredientele.Trebuie sa iasa o coca sa nu se lipesca de maini.Daca coca este prea moale nu o sa o putem intinde.Mai adaugam faina daca este nevoie.Nu adaugati apa,sau lapte!!! Dupa ce am preparat coca o bagam la frigider in folie de plastic, 30 min sau chiar mai mult. Apoi o intindem,o punem in forma de tarta unsa in prealabil cu putin ulei,si o mai dam la frigider inca 30-40 min.Intre timp incingem cuptorul la foc mediu.Dupa ce scoatem tarta de la frigider o intepam cu furculita pe toata suprafata ei si o bagam la cuptor (la mijlocul cuptorului).O tinem aprox.20-30 min.Atentie!!!!Trebuie sa avem grija sa nu se rumeneasca pentru ca se intareste prea rau.Cand a inceput sa capete culoare alb,galbuie o scoatem si o lasam la racit in forma. Intre timp facem crema:preparam budinca dupa intrstructiunile de pe plic.Cand budinca e aproape gata adaugam si crema mascarpone,esenta de lamaie sau migdale si amestecam pana se incorporeaza.Imediat ce luam crema de pe foc o punem in crusta de tarta si o intindem uniform.Lasam sa se raceasca si cand s-a intarit adaugam fructele pe toata suprafata tartei.Preparam gelatina dupa instructiunile de pe plic si o adaugam peste fructe dar nu fierbinte,atunci cand s-a mai racit un pic.Trebuie sa avem grija sa nu se raceasca prea mult pentru ca se incheaga.Eu am tinut capsunile la frigider cu zahar iar din zeama care si-au lasat-o am preparat gelatina. Se da la frigider 2,3 ore inainte sa o servim ...dar cel mai indicat este sa o faceti seara si sa o mancati a doua zi ca sa se inmoaie blatul bine. Ca sa va iasa trebuie sa urmati reteta exact pas cu pas.Cel mai greu este de facut blatul de aceeea nu va grabiti cand il faceti si tineti coca la frigider timpul indicat.Prima data cand am facut acesta tarta nu mai aveam rabdare ca sa o fac mai repede;nu am tinut coca la frigider cat a trebuit si dupa ce am copt blatul era asa tare ca nu putea fi mancat.Asa ca tineti cont de patania mea...si o sa va iasa o tarta ...Delicioasa..!!! Pofta buna!

6 mai 2008

Bubite mici si rosii pe fata bebelusilor

Dupa ce am nascut-o pe Biencuta, cam la 2 saptamani-1 luna de zile, a facut pe fata niste bubite,mici,rosii si avea pielea foarte uscata.Dr. mi-a recomandat sa pun intr-un tifon tarate,sa fierb apa si cand incepe sa fiarba,sa pun tifonul cu tarate sa dea 2-3 clocote; apoi acesta trebuia pus in apa in care ii faceam baita.Am repetat aceasta procedura de cateva ori..si a mers;"bubulina" mea a scapat de bubite.Ulterior sa incerc acesta metoda cu taratele am dat-o pe Biencuta cu nu stiu cate creme ,uleiuri si nimic!!!
Sper sa va fie de folos aceasta mica experienta a noastra! :)

5 mai 2008

Pizza cu blat subtire

Ingrediente blat:
-2 cani faina
-1 plic drojdie bere uscata sau proaspata
-1 lingurita zahar
-1/2 lingurita sare
-2 linguri ulei
-3/4 cana apa calduta sau lapte
Ingrediente sos:
-2,3 rosii coapte
-1/2 ardei gras
-2 catei usturoi
-1 lingura ulei (daca aveti de masline e mai bine)
-putin oregano uscat
-putin busuioc tot uscat
-putina sare
-piper dupa gust
Umplutura:
-cascaval ras
-masline fara samburi
-porumb fiert
-carnati subtiri
-kaiser sau bacon (ce avem)
-ciuperci proaspete taiate feliute subtiri
-parmezan
Mod de preparare:
Pentru blat:drojdia se freaca cu zaharul pana se face o crema apoi se amesteca toate ingredientele.Trebuie sa iasa o coca elastica,nu foarte tare dar sa nu se lipeasca de maini.Dam drumul intre timp la cuptor sa se incalzeasca.Dupa ce am pregatit coca, o asezam pe aragaz pentru ca este cald si creste in timp ce pregatim sosul si umplutura.Sosul:mixam cu blenderul toate ingredientele specificate mai sus .Apoi:
Luam tava de pizza o ungem cu unt sau margarina,presaram putina faina.Rupem o bucata de coca de marimea unui mar si o intindem cu mana in strat subtire pana acoperim tava.Apoi ungem blatul cu sosul de rosii si punem umplutura .Se baga pizza la cuptor,la foc mare.Aproximativ 10-15 min.Ca sa vedem daca este facuta ridicam blatul putin cu o furculita,el trebuie sa fie un pic rumenit.Mie din aceasta compozitie mi-au iesit 3 pizza de aprox.30 cm.
Pofta buna!

2 mai 2008

Lizu si Bia

Eu si Lizuca..la munte de Paste!
Lizuca Biencuta inainte de baita :)

Briose cu ciocolata topita

Reteta am gasit-o blogul " Invat sa gatesc!" .. am modificat-o putin.. :) Avem nevoie de:
-3 oua
-3/4 cana zahar
- un pachet unt (200 g)
-3/4 cana faina
-ciocolata 240 g ( eu nu am cantarit-o am pus dupa ochi)
-1 sticluta esenta de rom
Modul de preparare:
La aceasta reteta am folosit ciocolata care mi-a ramas de la Paste..oua,iepurasi..etc
Untul moale se amesteca cu zaharul.Topim ciocolata la cuptorul cu microunde apoi amestecam cu untul si zaharul pana se incorporeaza.Separam albusurile de galbenusuri.Galbenusurile le frecam cu compozitia din unt,zahar si ciocolata.Albusurile le batem spuma,apoi le punem peste compozitie.Adaugam faina si esenta de rom.Amestecam bine,punem compozitia in forme si le dam la cuptor aprox 40 min la foc potrivit.Le incercam cu o scobitoare sa vedem daca briosele sunt coapte.
La aceasta reteta putem pune si nuca in compozitie.
Pofta buna!

Prieteni...:))